Kirjoitin pari päivää sitten, että alan pitämään henkilökohtaisesta taloudestani kahdenkertaista kirjanpitoa.
Jäin pohtimaan tasetta. Kuten kirjoituksessa sanoin, joudun täsmäämään taseen voittotilin avulla. Tämähän ei tietenkään tarkoita mitään, eli voittotili ei kuvaa mitään, vaikka sen haluaisikin antaa jonkin kuvan menneisyydestä.
Suurin ongelman yksityisessä kirjanpidossa tulee käyttöomaisuudesta. Huonekalut, vaatteet, auto, asunto yms. Tulisiko ne kirjata taseeseen? Tämä on asia, joka vaikuttaa huomattavasti myös voittotilin saldoon ja muutenkin koko taseen oikeellisuuteen.
Jäin pohtimaan tätä siksi, että alustavasti näyttää siltä, että voittotilin saldo asettuu lähelle nollaa. Minulla on yrityssijoituksia ja lainasaatavia suurin piirtein saman verran kuin minulla on henkilökohtaista velkaa (lähinnä opintolaina). Alustavasti voitto/tappio-tili näyttää jäävän hieman pakkasen puolelle. Sinänsä tämä on oikein, velkaa on paljon ja sitä on sijoitettu.
Mutta, onhan minulla tuhansilla euroilla tavaraa kotona. Huonekaluja ja elektroniikkaa. Parin tonnin autokin. Jos nämä arvostettaisiin taseeseen Vastaavaa-puolelle, niin se vaikuttaisi Vastattavaa-puolella voittotilin kasvamiseen. Jäin siis pohtimaan kuinka tarkalla kädellä tulisi omaisuuttaan arvioida, jotta tase antaisi kokonaisuudessaan oikeellisen ja mahdollisimman tarkan kuvan.
(Vaatteita en tässä yhteydessä arvosta. Niidenkin hinnat liikkuu varmasti tuhansissa, mutta toisaalta käytettynä ei niillä ole enää arvoa. En juurikaan omista mitään arvokkaaksi laskettavaa vaatetta.)
Vertaus yritykseen
Asiaa kannattaa tarkastella yrityksen näkökulmasta. Miten yrityksissä tehdään kirjanpitoa?
Ajatellaan esim. valmistavaa teollisuutta. Kaikki materiaalihankinnat kirjataan ostoihin kuluksi. Toki sitten jäljelle jäänyt varasto arvostetaan tilinpäätöksessä taseeseen varastoksi ja puolivalmisteet keskeneräiseksi tuotannoksi. Tuotantokoneet, joita käytetään tuotteiden tekemiseen taasen kirjataan taseeseen "koneet ja laitteet" -tilille, josta sitten tehdään vuosittain poistoja. Poistot kuvaavat koneiden kulumista.
Isoimpana eroja kulujen ja taseen investointien välillä on aika. Ostot ja muut kulut ovat usein asioita, jotka kulutetaan vuoden aikana. Taseeseen kirjattavat asiat ovat pitkäikäisiä investointeja, joista hyödytään useita vuosia. Näitä sitten "kulutetaan" vuosittain kirjaamalla niistä poistoja.
Jos tätä vertaa mitenkään yksityishenkilöön, niin minä olen se yritys. Kaikki tarvikkeet, kuten ruoka ja vaatteet palvelevat minun päivittäistä työtä. Ne ovat kuluja.
Huonekalut voi ajatella kalustoksi, jotka tukevat toimintaa. Ne myös tarjoavat hyötyä parhaimmillaan useita vuosia, joka myös tukee niiden arvostusta taseeseen. Tältä kantilta katsottuna poistot kuvaisivat hyvin tavaran kulumista. Tässä on kuitenkin muutama hankalampi asia. Ensinnäkin se aiheuttaa ylimääräistä työtä kirjauksissa. Toisekseen nyt käytössä oleva omaisuus tulisi arvostaa taseeseen. Tämä nykytilan arvostus onkin isompi hankaluus, jota pitää vielä hetki pohtia.
Auton osalta nykyinen autoni on vain muutaman tonnin arvoinen, joten en sitä taida arvottaa taseeseen. Muutama vuosi takaperin kun ajattelin tätä kirjanpitoa aiemmin aloittaa, minulla oli hintavampi auto jossa oli myös lainaa. Tällöin ajattelin arvottaa auton ostohinnan mukaan taseeseen, josta tehdään kuukausittainen poisto. Arvioin silloin poiston suuruutta sen mukaan mitä vanhemmat autot maksavat ja yritin arvioida poiston kustannusta niin että se on piirun verran oikeaa kulumaa suurempi.
Yhteenveto
Viittasin alussa taseen oikeellisuuteen. Tasehan on vain yksi tapa tarkastella omaa omaisuuttaan. Kirjanpidossa käytetään myös käsitettä riittävä kuva. Nyt tämän blogin ja oman seurannan kannalta riittävä kuva on sijoitusomaisuuden seuranta. Se kuinka monta euroa makaa kotona huonekaluissa, telkkarissa jne ei ehkä ole oleellista tämän seurannan kannalta.
Tulenkin kirjaamaan taseeseen irtaimesta omaisuudesta vain suurimmat ostot. Tämä tulee toki arvioida tapauskohtaisesti, mutta käytetään nyrkkisääntönä sitä, että jos ostoon on hankittu lainaa (esim. asunto, auto), niin silloin myös sille lainalle täytyy näkyä vastakirjaus taseessa. Käteisellä hankittavat tavarat kirjataan suoraan kuluksi ja pyrin tekemään niille oman budjetin, eli tilin, jollen siirretään kuukausittain rahaa.
Vaatteet ja kulutuselektroniikka on käyttötavaraa, joilla ei juurikaan ole jälleenmyyntiarvoa, joten niitä ei ole järkevää kirjata myöskään taseeseen. Toisaalta näiden myyminenkin on epätodennäköistä, joten niitä ei ole tarve pyrkiä arvottamaan nykyarvoonsa. Siksi siis hankinta kirjataan kuluksi ja mahdolliset myynnit sitten satunnaisiin tuloihin. Tämä satunnainen tulo käytetyn tavaran myynnistä noudattaa myös pitkälti muiden bloggaajien käytäntöä tulojensa ilmoittamisessa.
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti