19.6.2024

Päivityksiä 2023-2024 ajalta

Muistelin että olisin julkaissut lukuja viime keväänä, mutta näköjään en. 2022 tilinpäätös onkin viimeisin julkinen esitys. Mielestäni olen ne kuitenkin pitkälti kuitenkin kirjannut noin huhti-toukokuuhun 2024 asti. Työlistallani odottaakin nyt reilun 12 kk lukujen läpikäynti ja tulen ne tässä kesän aikana julkaisemaan.

Syy pitkään taukoon on pääosin rakentaminen. Viime kesä meni todella pitkälti rakennushommissa oman talon parissa, jonkin verran tätä jatkui syksyynkin ja nyt taasen lumien sulettua tehty hieman pihatöitä yms. Talo alkaa olla mallillaan ja isoin siihen liittyvä tekeminen on ohi. Jälkiselvittelyä rahallisesti onkin sitten tiedossa. Toki varsinaiset rakentamiseen liittyvät kulut olen kirjannut melko hyvin ylös, mutta omat finanssit pitää vielä käydä läpi ja tämä sotkeutuu osin rakentamiseen. Onkin varmasti mielenkiintoista käydä viime kesän korttilaskuja läpi ja miettiä mikä kulu liittyy mihinkäkin.

Kuten sanottua, rakentaminen ei paljoa aikaa vienyt talvella ja kevättalvella. Vertaankin omaa olotilaani hieman vuosi sitten kirjoittamaani Masennus-tekstiin. Jälkikäteen ajatellen masennus on aika voimakas sana enkä ehkä käyttäisi tätä. Mutta jotain saamattomuutta taas liikkeellä. Hädin tuskin jaksaa työpäivän vääntää ja sitten haluaa jo pois tietokoneen äärestä. Tajusinkin hetki sitten että kaikki harrastuksenikin (kuten mm. tämä blogi) ovat vahvasti näyttöpäätteellä tapahtuvaa. Onneksi rakentaminen on hieman tasapainottanut tätä ja tuonut fyysisyyttä tekemiseen. Toisaalta se on myös stressannut omalla tavallaan. Kaikki tämä on johtanut siihen että nyt vain odottaa kesän alkamista ja terassilla makaamista. Jos saisi vähän hengähtää.


Raha-asiat mielessä

Tämän blogin ja vielä isommin omien finanssien kirjaamattomuus vuoden ajalta on pienehkö stressin aihe ja samalla myös jotenkin pelottavaa odottaa nähdä miten budjetti on viime vuonna räjähtänyt. Mutta enemmän mielessä on lähiaikoina pyörinyt auton hankinta.

Tilanne on se että yritykseni tilille on kerääntynyt melko kivasti rahulia ja samaan aikaan tekisi mieli vaihtaa työsuhdeautoa tuoreempaan. Hankinta olisi iso, josta syystä se mietityttää. Mutta enemmän asiaan mietityttää se että haluanko sijoittaa useamman kymppitonnin autoon vai pitäisikö sitä vielä säästää ja kerätä lisää ja sijoittaa se johonkin rahaa tuottavaan bisnekseen, esim. vuokra-asuntoon tms.

Mietin jopa kuinka hullunkurista tämä säästäminen ja sijoittaminen on. Köyhänä sitä ostaakin ties mitä autoja ja asuntoja velkarahalla. Sitten kun on saanut kerättyä muutaman kymppitonnin niin miettii haluaako näistä rahoistansa luopua. Raha muuttaa ihmisen pihimmäksi. Kai se on jotain turvallisuuden tunnetta.